Mat och kultur: Kulinariska traditioner och praktiker
7,5 hp
Kurskod: MAK200
Beslut: Fastställd av Fakultetsnämnden för naturvetenskap 2025-01-31. Giltig från och med 2025-01-31.
Nivå: Grundnivå
Utbildningsområden: Designområdet 50%, Samhällsvetenskapliga området 50%
Huvudområde: Mat- och måltidsvetenskap
VFU-andel: -
Engelsk titel: Food and Culture: Culinary Traditions and Practices
Diarienummer: U2025-242-400
Allmänna uppgifter
Kursen är fristående och campusförlagd.
Fördjupningsnivå
G1N Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Förkunskaps- och behörighetskrav
Grundläggande behörighet.
Syfte
Kursen syftar till att ge studenterna en djupare förståelse för sambandet mellan mat, kultur och samhälle. Genom att undersöka kulinariska traditioner, matpraktiker och deras kulturella och historiska sammanhang ska studenterna utveckla kunskap om hur mat formar och speglar identitet, sociala strukturer och globala samband.
Innehåll
• Mat och måltider som sociala och kulturbundna företeelser.
• Mat och måltider utifrån centrala begrepp som identitet, klass, genus och ursprung.
• Måltidsbegreppet och dess olika innebörder.
• Mat och måltider utifrån ett historiskt och samtida perspektiv.
• Praktisk matlagning i kök.
Lärandemål
Kunskap och förståelse
Efter genomgången kurs ska studenten kunna:
- beskriva och analysera mat- och måltider som sociala och kulturbundna företeelser, samt förklara deras betydelse för identitet, klass, genus och ursprung (1)
- diskutera och jämföra måltidsbegreppets olika innebörder och dess roll i olika kulturella sammanhang (2)
- identifiera och reflektera över hur mat- och måltider har utvecklats ur ett historiskt perspektiv och deras relevans i dagens globala samhälle (3)
- tillaga och presentera måltider från olika kulturer som en representation av sociala och kulturella sammanhang (4)
- reflektera över samtida matpraktiker och trender i relation till hållbarhet, globalisering och kulturell förändring (5).
Genomförande
Undervisningen sker i form av föreläsningar, seminarier och praktisk matlagning i kök.
Examination – prov och former
På kursen som helhet används betygsgraderna Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl Godkänd (VG).
Delprov 1 (1,5 hp) Mat, kultur och samhälle- seminarium.
Individuell skriftlig samt muntlig redovisning. Lärandemål 1-3 examineras. Betygsgraderna U, G och VG tillämpas.
Delprov 2 (2,5 hp) Att kommunicera matkultur.
Gestaltande redovisning med muntlig presentation i grupp. Lärandemål 4 examineras. Betygsgraderna U och G tillämpas.
Delprov 3 (3,5 hp) Reflektion.
Individuell skriftlig inlämning. Lärandemål 5 examineras. Betygsgraderna U, G och VG tillämpas.
För betyget Godkänd på hela kursen krävs minst betyget Godkänd på samtliga delprov.
För betyget Väl Godkänd krävs därutöver betyget Väl Godkänd på delprov 1 och 3.
För delprov 2 äger studenten rätt att examineras vid högst 2 examinationstillfällen per år. Begränsningen införs på grund av att delprovet kräver betydande extraresurser för att kunna genomföras.
Högskolans regler för examination finns att läsa på www.hkr.se/student.
Om studenten har en rekommendation från HKR om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinator, eller den examinator utser, rätt att ge en anpassad examination eller låta studenten genomföra examinationen på ett alternativt sätt.
Kursutvärdering
Kursutvärdering sker i enlighet med av Högskolan utfärdade riktlinjer.
Beslut
Fastställd av Fakultetsnämnden för naturvetenskap 2025-01-31. Giltig från och med 2025-01-31.
Revideringar
Övergångsbestämmelser
Student antagen enligt denna kursplan äger rätt att examineras enligt densamma ett (1) år efter att kursplanen upphört att gälla, dvs. ersatts av en ny eller blivit nedlagd. För student som inte har fullföljt kurs med godkänt resultat ett år efter att dess kursplan upphört att gälla kan, inom ytterligare två år och efter prövning av examinator, ges möjlighet till förnyade examinationstillfällen i enlighet med kursplan som innehållsligt kan bedömas som näraliggande och där examination kan genomföras utan att det innebär mer än marginell ökning av de resurser som förbrukas. Efter dessa ytterligare två år kan studenten endast erhålla intyg på avklarade delprov.
Litteratur
Litteraturlistan kan komma att revideras fram till 8 veckor före kursstart.
Kurslitteratur finns i viss omfattning att låna eller ladda ner på biblioteket. Talböcker för studenter med läsnedsättning finns sök- och nedladdningsbara i Legimus.
Vetenskapliga artiklar till ett omfång av cirka 200 sidor.